02
Oct

Lawak bhgn 1


Materialistik

Seorang peguam yang sangat berjaya memberhentikan Mercedes Benz siri S terbarunya di depan pejabatnya.. ketika dia membuka pintu keretanya.. sebuah lori melintas terlalu dekat menyebabkan terlanggar dan menerbangkan pintu kereta itu sekaligus menghentam bahagian depan Mercedesnya dgn kuat..

Orang ramai segera datang berkerumun dan mereka melihat peguam itu
menjerit-jerit dan menangis dengan histeria sambil menunjuk keretanya yang sudah kemek itu.

Beberapa minit setelah dia dapat menguasai emosinya, beberapa orang
menggeleng-gelengka n kepala dan memandang hina kepada peguam itu. Seorang dari mereka berkata, “Saya tidak sangka yang sifat matrelialistik engkau sudah keterlaluan dan mata duitan. engkau hanya pentingkan harta dan tidak pentingkan benda lain”

“kenapa engkau berkata demikian?”, tanya si peguam

lelaki itu menjawab.. “Tidakkah engkau tahu yang lengan kiri engkau terputus diseret lori tadi?”

“Ya Tuhan!!”, jerit si peguam tadi dengan kuat.. “Di mana jam tangan
Rolex saya?!!”

[ad code=3 align= center]

Siapa kata bahasa melayu itu senang??

Korang jgn pandang rendah bahasa Melayu tau.. korang ingat senang ker? kalau xpercaya cuber jawab soalan dibawah dgn mengisikan jawapan sama ada Ya, atau Tidak:

“____, Saya busuk”

Cita-cita bila besar nanti…

Seorang guru tadika sedang memupuk rasa percaya diri kepada pelajarnya-pelajarnya. Guru tersebut meminta mereka untuk memperkenalkan diri sekaligus memberitahu tentang cita-cita mereka.

Abu berdiri dan berkata, “Nama saya Abu bin Dolah. Bila besar nanti saya ingin jadi juruterbang, jadi bolehlah saya pergi ke Australia, Eropah, Iraq dan sebagainya”.

“Bagus Abu. Terima kasih. Siapa lagi?”, tanya cikgu.

Seorang pelajar perempuan yang duduk di tepi berdiri dan berkata, “Nama saya Noni binti Samad. Kalau besar nanti, Noni nak jadi suri rumah tangga dan mempunyai anak-anak yang comel”.
“Bagus. Jadi suri rumah tangga merupakan cita-cita yang mulia. Siapa lagi?”.

Seman berdiri dan berkata, “Saya Seman bin Leman, bila besar nanti saya bercita-cita untuk membantu Noni mencapai cita-citanya…”.

[ad code=4 align= center]

Kain Pelekat, la la la…

Disebuah desa ada sepasang kekasih. Si gadis sedih, sebab setiap kali kekasihnya datang ke rumahnya, kekasihnya itu selalu hanya memakai kain, maklumlah di desa. Akhirnya gadis itupun menceritakan kesedihannya, “Abang, kalau datang kerumah, jangan pakai kain la….., malulah dengan keluarga”.

Akhirnya si kekasih menyanggupinya untuk memakai seluar: ” Ok esok abang beli kain untuk buat seluar panjang.” Sesudah membeli kain, pemuda itu pergi ke tukang jahit untuk menjahitkan bahan seluarnya. Pada hari yang dijanjikan, pemuda itu kembali ke tukang jahit untuk mengambil seluar yang sudah siap. Kata tukang jahit; “encik…, seluarnya sudah siap. Masih ada sisa bahan 1/2 meter lagi. Bolehlah bawakbalik”

Pemuda itu seronok, jadi juga seluarnya, fikirnya. Dia balik ke rumah dan petang harinya terus menuju kerumah si kekasih untuk menunjukkan seluar barunya. Dia memakai seluar itu. Tapi kerana kebiasaan, dia tetap juga memakai kain sarungnya. Maknanya seluar di dalam dan di luar ialan kain pelikat. Ditengah perjalanan, si pemuda sakit perut. Kerana tidak tahan,akhirnya dia ke tandas awam. Segera setelah selesai buang hajat, dia terburu-buru memakai kain pelikatnya , dan lupa memakai seluar panjang barunya.

Ketika sampai dirumah sang kekasih, si gadis berkata; “Laa banggg mengapa masih pakai kain pelikat, kata nak pakai seluar panjang….tapi masih pakai kain jugak” Dengan bangga si pemuda mengangkat kain sarungnya sambil berkata; “Nih.. tengoklaaa, kan abang pakai seluar baru abang”.

Seketika itu si gadis menjerit ; “Ihhhhhhhhh…bangg, panjang nyerrr…” Dengan tersenyum bangga si pemuda menjawab; “Memanglah …panjang. Dirumah masih ada 1/2 meter lagi”…

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,

Satu Kata


  1. Nur Afiqah Abu Samah on 25 Oct 2010

    hahaha… lawak2…

    [Balas Cakap]


Apa yang nak di kata?