Berita hari ini menyatakan bahawa edaran syiling edisi terbaharu akan berada dipasaran bermula pada 16 Januari 2012. Lebih kurang seminggu lagi bolehlah kita melihat, merasa dan menggunakan syiling terbaharu ini. Syiling bermotifkan keunikan Malaysia dan berada dalam denominasi 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen.

siri syiling baharu malaysia

Rupa syiling baharu Malaysia

Berita dari Berita Harian:

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini mengumumkan bahawa duit syiling Malaysia siri baharu akan dikeluarkan untuk edaran mulai 16 Januari ini.

Bank pusat dalam satu kenyataan di sini berkata, orang ramai boleh mendapatkan duit syiling baru ini melalui urus niaga biasa mereka.

BNM berkata, duit syiling baru ini adalah sah diperlakukan dan akan dikeluarkan untuk edaran secara berperingkat dan akan digunakan bersama-sama dengan duit syiling sedia ada.

Duit syiling sedia ada akan dikeluarkan daripada edaran secara beransur-ansur.

BNM berkata, bagi memastikan peralihan yang lancar kepada penggunaan duit syiling baru ini, vendor yang mengendalikan mesin wang tunai diberikan tempoh masa yang mencukupi untuk mengubah suai mesin mereka supaya boleh menerima duit syiling baharu ini.

Bertemakan ‘Keunikan Malaysia’, reka bentuk duit syiling siri baru ini mendapat inspirasi daripada ciri-ciri unik yang mencorak budaya dan warisan negara.

Motif reka bentuknya memaparkan keindahan alam semula jadi, flora dan fauna serta seni kraf tangan tradisional yang terdapat di Malaysia.
Denominasi duit syiling siri baharu ini ialah 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen dan lebih kecil serta ringan untuk memudahkan orang ramai menggunakannya.

“Duit syiling berwarna kuning dan perak ini juga memudahkan orang ramai untuk mengetahui denominasi yang berlainan,” kata bank pusat itu.

Ia berkata, reka bentuk sisi tepi dan saiz duit syiling yang berbeza-beza akan memudahkan golongan kurang upaya penglihatan untuk mengenali dan membezakan denominasi yang berlainan.

Selain itu, BNM berkata, duit syiling baru ini dibuat menggunakan kemajuan terkini dalam teknologi pembuatan duit syiling dan turut memasukkan ciri-ciri keselamatan yang lebih baik untuk mengelak daripada pemalsuan.

Logam baharu yang digunakan untuk membuat duit syiling ini adalah daripada jenis yang lebih berkualiti dan tahan lama.

Untuk maklumat lanjut mengenai duit syiling siri baharu ini, orang ramai boleh menghubungi BNMTELELINK di talian 1-300-88-5465 atau menelefon 03-2698 8044 di sambungan 8658, atau melayari laman sesawang Bank Negara Malaysia di www.bnm.gov.my. – BERNAMA

 

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , ,

2 Kata


 1. Izwan on 12 Jan 2012

  dah boleh start simpan duit syiling sekarang sebagai kenangan.. lagi2 kalau duit tu tahun dikeluarkan pada tahun kelahiran kita.. hehe

  [Balas Cakap]

  UJ Reply:

  Duit syiling lama ada banyak… yang siri sebelum ni ada dekat RM100… banyak gak….

  [Balas Cakap]


Apa yang nak di kata?