Sabtu lepas, UJ telah menghadiri peperiksaan awam yang telah dijalankan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia bagi Skim Kemasukkan Penguasa Kastam. Sebenarnya UJ ingin melihat bagaimana sistem yang dijalankan oleh SPA dalam peperiksaan mereka. Setelah menjalaninya barulah mengetahui dan merasai bagaimana periksanya.

SMK Seksyen 11

Bangunan Sekolah Menengah Seksyen 11

Peperiksaan ini dijalankan di SMK Seksyen 11, Shah Alam. Ramai juga calon yang menduduki peperiksaan ini. Memang bekerja dengan kerajaan merupakan cita cita kebanyakkan orang. Sebab itulah negara kita memiliki antara teramai penjawat awam di dunia.

Seperti biasa sesiapa yang pernah menjalani peperiksaan ini boleh mengagak bagaimana soalannya. Bagi UJ, ianya agak sedikit mencabar lebih lebih lagi soalan pengetahuan am dan juga menulis.

Peperiksaan yang dijalankan terdiri daripada 4 ujian dan ujian ujiannya adalah:

  1. Ujian pengetahuan perihal kastam dan awam – ujian ini menyentuh perihal kastam, apa tugas kastam, tanggung jawab, menteri, cukai dan sebagainya. Untuk yang awam menyentuh perihal Malaysia, info info teknologi dan sebagainya.
  2. Ujian Matematik, penaakulan dan menafsir data – Kebanyakkan bab bab mengira dan perihal nombor, seperti nombor perdana, perkaitan dan sebagainya
  3. Ujian Penulisan Bahasa Malaysia – Ujian menulis esei, tiga soalan diberikan dan pilih satu, apa yang diperhatikan ada soalan berkaitan dengan jawatan yang dipilih.
  4. Ujian Penulisan Bahasa Inggeris – Ujian menulis esei juga untuk bahasa inggeris. Format seperti BM, pilih satu soalan daripada tiga.

Apa yang boleh dikatakan soalan soalannya agak mencabar juga selain itu dapat menambah lagi ilmu pengetahuan seperti contoh tablet pertama yang dihasilkan oleh MIMOS diberi nama iDola(kita pakai i dulu sebelum ipad….hehehe) dan yang lain lain.

Apa apa pun dengan menjalani peperiksaan SPA ini, bertambah lagi pengalaman bagaimana sistem pemilihan jawatan yang dilakukan oleh agensi kerajaan. Kalau ada peluang, ada kerja dengan kerajaan…

smk seksyen 11

Adakah itu Istana negeri Selangor???

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,

Apa yang nak di kata?