Salam 1Malaysia kepada semua pembaca diluar sana. Harap semua sihat sihat belaka lah yer. Jangan terlebih sihat udah le. Seperti biasa, kalau sakit, bawak diri tu ke hospital kerajaan mahupun klinik klinik 1Malaysia atau klinik swasta. Sekarang kan wabak wabak penyakit ni banyak, jadi berhati hatilah ye.

Kali ini UJ nak cerita serba sedikit pasal perisian perisian wajib yang perlu ada untuk pelajar pelajar UMP. Perisian perisian ini adalah bergantung kepada jenis pelajar secara umum dan secara fakulti. Ini cuma pandangan UJ sendiri sebagai pelajar sahaja. Ada pelajar lain mungkin memiliki banyak perisian yang lain lain.

Kalau kita lihat kategori umum, terbahagi kepada 2 iaitu pengguna biasa dan penyedia ftp untuk berkongsi pelbagai media dan fail hanya untuk dalam UMP (kaki sharing pelajar pelajar UMP ni.)

Oklah kita pergi kepada pengguna biasa:

 • Windows samaada ori atau tidak(bergantung pada pelajar)

–  Pelajar UMP menggunakan windows xp hingga ke win7. Kebanyakkannya menginstall sendiri (walaupun bukan dari fakulti yang berkaitan) atau menyuruh kawan dengan sedikit bayaran.

 • Microsoft office

–  Amatlah diperlukan untuk bukak nota dari lecturer dan menyiapkan projek(selalu buat hampir last minit.. Hehehehe, tapi mark tetap tinggi) dan psm iaitu projek sarjana muda.

 • Pelayar web seperti Mozilla, chrome dan sebagainya

–  Dua pelayar ini amat popular iaitu Mozilla dan chrome untuk melayari web dengan menggunakan internet UMP yang cukup laju. Apa apa pun kedua duanya tidak boleh bukak aplikasi elearn UMP, pelajar kene guna IE juga, hehehehe. Tapi UJ gunakan TheWorld explorer.

 • Instant messenger seperti YM, skype dan oovoo

–  Suatu masa dulu semasa UJ baru masuk, skype amat popular seperti fb sekarang ini, kalau takde bukan pelajar UMPlah tu. Hehehe gurau jer. Kalau berjumpa atau nak nota, pasti soalan pertama ditanya ‘ada skype tak??’. Tapi lepas itu skype mengalami masalah connection atau ‘berputar putar’ dan seterusnya pelajar mencari IM baru iaitu oovoo. Walaubagaimanapun, pelajar tetap menyukai skype kerana boleh menghantar file yang besar dan sangat laju. Nanti UJ akan review sikit pasal perisian perisian berdasarkan pengalaman UJ.

 • Perisian atau software untuk proxy. [block kat ump sangat banyak]

–  Dekat UMP, ada banyak laman web yang diblock untuk mengurangkan beban server dan line internet UMP. Kalau laman web adult tu takper la juga. Antara laman web yang diblog ialah yang melibatkan streaming video seperti youtube, google video(baru jer kene) dan file hosting seperti rapidshare dan sebagainya. UJ pakai perisian xxx untuk menengok youtube jer.

blockage

 • Download manager seperti orbit DM, internet DM dan sebagainya.

–  Download manager sangat penting untuk menggunakan line internet UMP yang idle(sangat laju line UMP ni, kalau download driver nvidia cecah 8MBps- megabytespersec bukan megabitpersec). Selain itu untuk kemudahan resume balik kalau tiba tiba line terputus(UMP selalu juga maintenance server lamanya tu. Heheheh). UJ pakai IDM.

*kelajuan yang UMP bagi sebanyak ini jer [ada banyak lagi idle…]

*Dengan sedikit perubahan, UJ boleh guna full speed line UMP…[rahsia kerajaan]

 • Pemain media seperti media player classic dan GOM

–  Pemain media penting untuk tengok muve sekarang ni. Biasalah sibuk belajar dan nak release tension kene tengok muve dan drama yang dimuat turun dari penyedia FTP UMP….

 • Pengedit gambar seperti photoscape dan photoshop [bergantung kepada orang]

–  Benda ini depend pada sesetengah orang. Ada yang ada dan ada yang takde. Kebanyakan menggunakan yang basic seperti photoscape untuk mengedit gambar da nada yang guna photoshop untuk membuat banner program.

Tambahan kepada penyedia ftp:

 • Perisian ftp seperti HFS, FileZilla dan sebagainya

Untuk fakulti berbeza mengikut keperluan. UJ hanya boleh cakap untuk fakulti mekanikal biasanya memerlukan beberapa perisian antaranya seperti:

 • Solidwork
 • Matlab
 • Fempro Algor
 • AutoCAD
 • C Programming

Kepada fakulti lain, UJ tak tahulah tetapi mungkin ada yang guna sama seperti fempro boleh digunakan oleh fakulti awam. Fakulti awam juga menggunakan AutoCAD untuk melukis pelan rasanya.

Rasanya cukuplah sampai sini sahaja UJ berceloteh. Nanti karang pengodek semua bosan plak.

Kita sambung cerita cerita seterusnya pada masa akan datang. Bye… Jangan lupa untuk bercakap dibawah…

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , ,

Apa yang nak di kata?