Bismillah…

Salam 1Malaysia kepada semua penggodek diluar sana. Moga semuanya berada dalam keadaan yang sihat dan sejahtera hendaknya. Seperti biasa UJ selalu nak nasihat kepada semua penggodek sekira ada simptom simptom demam ke, pening pening lalat, segeralah pergi berjumpa doktor minta ubat. Semoga cepat sembuh UJ doakan.

Mungkin penggodek semua pelik kerana blog UJ tidak dapat diakses beberapa hari. Hal ini disebabkan UJ telah memindahkan Hosting dan Domain UJ kepada yang baharu iaitu serverfreak. Sebelum ini, domain dan hosting UJ telah dibuat oleh 3uhosting, tetapi semenjak dua menjak, perkhidmatan yang diberikan tidaklah memuaskan hati UJ ini. Jadi akhirnya, UJ membuat keputusan berdasarkan promosi dan duit gaji yang ada masa tu, UJ ambil sahaja keputusan berpindah kerumah baru.

moving house, rumah bergerak

Susahnya pindah, senang pindah terus dengan rumah sekali.

Rupanya, perpindahan kerumah baru ni bukan mudah juga. Hahahah. Siang malam UJ mencari maklumat dan mencuba beberapa plugin untuk backup. Semua tak menunjukkan hasil. Ini disebabkan UJ tidak dapat mengimport setting mySQL untuk blog UJ. Akhir sekali godek sana godek sini, dapat juga masuk ke dataabase asal blog UJ. Apa lagi dengan pantas, import segala data yang penting dan terus upload balik ke database yang baru.

Setelah tukar balik ke server dns yang baru, wau… Boleh buka tanpa perlu setting apa apa. cuma ada plugin yang dibuang dan setelah dibuang barulah nampak ok.

Alhamdullillah, semua selamat sampai ke destinasi.

 

p/s: Lepas ni kena jadi blogger aktif sebab semua dah lengkap.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,

Apa yang nak di kata?