Baru baru ini kita digemparkan dengan berita pasal bazar Ramadhan yang dilanda taufan di Jasin. Kejadian ini yang meragut nyawa 3 orang dan mencederakan beberapa peniaga serta pengunjung yang berada disitu. Sesungguhnya ini hanyalah sekadar ujian yang turunkan oleh Allah kepada kita sebagai salah satu ujian kepada kita.

Kalau kita lihat beberapa ayat didalam Al-Quran yang beraksud:

Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar:
(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.”
Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmatNya; dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk hidayahNya.
Albaqarah:155-157

Ayat yang lain pula menjelaskan tentang kehidupan kita haruslah besyukur.

Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih”. (Surah Ibrahim:7)

Jelas dalam dua potongan ayat diatas menunjukkan kita sebagai manusia tidak dapat lari daripada segala ujianNya dan kita haruslah bersyukur jika mahukan Allah melimpahkan rahmatNya kepada kita. Jika kita berada didalam ujianNya haruslah mengucapkan “innalillahi wa inna ilaihi rajiun” sebagai mempercayai segalanya ada kehendak Allah dan segalanya yang kita ada cumalah pinjaman sementara sahaja.

Mungkin kejadian ini berlaku atas sebab sebab yang kita tidak ketahui, segalanya adalah terserah kepada Allah. Kepada mangsa yang terkorban, salam takziah dan kepada mangsa lain, bersyukurlah kerana beryukur itu menambah nikmat.

Dan marilah kita bersama sama berdoa dan memohon keampunan dariNya. Bila kita diuji, maka bersabar dan bersyukurlah, sesungguhnya nikmat Allah itu pasti dan rezekiNya akan datang dikemudian hari. Insya Allah.

berita ribut taufan di Jasin:

kosmo
berita harian

dan akhirnya berpindah ke tapak baru

berita harian

Salam Ramadhan dari UJ.

[ad code=2 align=center]

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,

Apa yang nak di kata?